B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Male boginje

autor: Dr Slavica Bekić | 08.02.2018
Male boginje

Morbili su jedna od najpoznatijih i najbrže prenosivih osipnih groznica u dečijem uzrastu a verovatno i jedna od najsmrtonosnijih iz te grupe oboljenja. Virus je prisutan u krvi i u sekretu nosno-ždrelne sluzokože za vreme pre izbijanja ospe i rane faze osipnog stadijuma bolesti tj. 4 dana pre izbijanja ospe i oko 4 dana u periodu izbijanja ospe. Inkubacija traje obično od 10-12 dana, a može i u rasponu od 7-18 dana. Prenosi se kapljičnim putem ili direktnim kontaktom sa sekretom nosa i ždrela obolele osobe.

Bolest se primećuje u početku 3-4. dana (vreme od pojave prvih simptoma do pojave ospe) naglim početkom, povišenom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom i uznemirenošću, crvenilom sluznice ždrela i nosa, sluzokože vežnjače oka (plačna maska), kao i nižih delova disajnog puta. Često se dete žali da mu smeta svetlo. Grebanje i bol u grlu, te kašalj, suv, uporan sa promuklim prizvukom. Može da se javi i bol u trbuhu praćen prolivom. Istovremeno sa konjuktivitisom se javlja i crvenilo sluznice obraza i karakteristične Koplikove mrlje na unutrašnjoj strani obraza - one liče na zrna griza koji je posut na hiperemičnoj sluznici. Održavaju se 2-3 dana, karakteristične su za morbile a nestaju kada se pojavi makulopapulozni osip po koži lica i tela uključujući i dlanove i stopala.

Dete izgleda kao da je poprskano crvenom bojom sa plačnim izgledom lica. Ospa prvo izbija noću, iza ušiju zatim u kosmatom delu glave, vratu i licu. Povlače se istim redosledom kojim su se i pojavile, to traje 3-6 dana. Bolesnik je zarazan sve dok ospa ne počne da bledi. Izbijanje ospe je praćeno ponovnim porastom telesne temperature. Ako se temperatura i dalje održava ili ako se pojavi po treći put znači da se pojavila neka komplikacija bolesti.

Nakon povlačenja ospe ostaju hiperpigmentovana polja, a istovremeno počinje baršunasto perutanje kože koje traje 3-7 dana. Najčešće oboljevaju predškolska i školska deca, retko odojčad uzrasta do 6 meseci jer ih štite antitela dobijena od majke preko posteljice ili dojenjem.

Lečenje je simptomatsko, bazirano na ublažavanju i uklanjanju simptoma bolesti, pošto specifične antivirusne terapije nema. Potrebna je izolacija obolelog u toplom (oko 24 stepena) i dobro provetrenoj prostoriji. Temperaturu treba suzbijati lekovima koji dovode do pada telesne temperature (Paracetamo ili Ibuprofen) i rashlađivanjem u vidu mlakih obloga ili mlake kupke. U slučaju potrebe primeniti lekove protiv kašlja. Ako dođe do bakterijske komplikacije osnovne  bolesti u vidu zapaljenja uha, pluća ili mozga upotrebiti antibiotsku terapiju.

Obroci da budu lako svarljivi uz adekvatan unos tečnosti u vidu voćnih sokova, čajeva, mlečnih napitaka, vitamina i minerala. Većina bolesnika se oporavi za 2-3 nedelje. Međutim kod dece i odraslih sa smanjenim imunitetom ili sa pridruženim drugim hroničnim oboljenjima, često dolazi do ozbiljnih komplikacija. Najčešće zapaljenje uha, pluća, proliv, slepilo i kao najteža komplikacija postinfektivni encefalitis (1:1000). Takođe se može javiti kao komplikacija i subakutni sklerozirajući panencefalitis i nekoliko godina nakon preležane bolesti. Da do svega ovoga ne bi došlo najbolje je raditi na prevenciji. Najbolja prevencija je vakcinacija.

Uvođenjem obavezne vakcinacije (DiTePer, Polio, MMR) u svetu se spasi život najmanje 3 miliona dece, a sprečava se invalidnost kod još dodatih 750 000 dece. U Srbiji je 1971. godine uvedena vakcinacija protiv morbila. Da bi vakcinacija bila uspešna potrebno je da 95% i više dece bude vakcinisano sa 2 doze MMR.

Pravilnikom o imunizaciji treba da su vakcinisana deca od navršenih 12 meseci do navršenih 7 godina života, odnosno sva deca od navršenih 12 meseci do 14 godina života koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana. Nakon 1971. godine uvođenjem vakcinacije, oboljevanje od morbila se javlja u vidu epidemija na svakih 3-5 godina, ali u mnogo manjem broju i mnogo lakšim oblicima sa manje komplikacija nego pre uvođenja redovne vakcinacije dece.