B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Najčešći problem koji muči bebe

autor: Dr Slavica Bekić | 11.10.2016
Najčešći problem koji muči bebe

Ima više razloga zbog kojih odojče bljucka i povremeno povraća. Većina ih je bezazlena i tehničke prirode, ali treba imati na umu da je povraćanje često i prvi simptom bolesti, te treba uvek kada se povraćanje ponavlja, konsultovati pedijatra.

Ipak, najčešće odojčad bljucka i povraća ako se hrani u neodgovarajućem položaju, ako dobija preveliku količinu hrane po obroku, ako je cucla na bočici za hranjenje sa prevelikom rupicom ili ako je uznemireno pre samog početka hranjenja. Ako se  to često dešava, odojče može slabije da dobija u telesnoj težini ili čak i da gubi u težini. U tom slučaju je obavezna konsultacija pedijatra.

To se sve dešava zbog nezrelosti sistema za varenje beba, zbog veće količine vazduha u crevima koje odojče proguta prilikom hranjanja, te ubrzanog rada creva, kod preteranog ili preslabog hranjenja ili loše tehnike istog.

Da bi se to izbeglo ili ublažilo, treba da je odojče pre hranjenja smireno, te da se na sredini i na kraju podoja podigne u položaj pogodan za podrigivanje kako bi izbacilo višak progutanog vazduha. Važno je da je dojenje u kosom položaju (25-30 stepeni) i da odojče i majka imaju kontakt očima. Pri dojenju beba treba da ispuni usta dojkom, tj. da pored bradavice u ustima odojčeta bude i tamniji deo dojke oko nje.

Uvek kada beba ima grčeve prija da je majka uzme u naručje, lagano ljuljuška i pevuši. Često pomaže zagrevanje stomačića toplom pelenicom ili termoforom za bebe, koji se može kupiti u apotekama i prodavnicama dečije opreme. Pomaže i masaža stomačića kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu ili pozicioniranjem odojčeta na stomačić ili stomačić odojčeta na stomak roditelja. Ako sve to ne pomaže, možete pokušati sa nekim od preparata na bazi probiotika, simetikona ili preparata sa digestivnim enzimima koji se nude na našem u svim apotekama, ali naravno uz obaveznu prethodnu konsultaciju vašeg pedijatra.

Muke sa grčevima

Najčešće se posle druge nedelje života kod velikog broja odojčadi javljaju grčevi u stomaku. Roditelji ih prepoznaju po uznemirenosti odojčeta i neutešnom plakanju, koje može potrajati i do dva sata neprekidno. Traži dojku ili cuclu, ali ih odmah po dobijanju odbacuje. Ponekad zaspi na kratko, ali se ubrzo probudi i nastavlja sa neutešnim plakanjem. Pri plaču se zacrvene u licu, stisnu šakice, grče kolena i privlače nogice ka stomaku. Imaju učestale vetrove i često nadutost stomaka. Javljaju se kod dece oba pola sa malo većom učestalošću kod muške odojčadi i kod odojčadi koja nisu na prirodnoj ishrani. Najčešće se javljaju kasno popodne ili rano uveče. Obično jenjavaju nakon drugog meseca života, a sa 12 nedelja se obično više ne pojavljuju.