B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ne mogu da kakim

autor: Dr Slavica Bekić | 09.03.2017
Ne mogu da kakim

Neredovno pražnjenje debelog creva javlja se kod dece svih uzrasta, praćeno je bolnim izbacivanjem tvrde i voluminozne stolice i traje duže od 2 nedelje. Često se javlja i gubitak apetita, bol u stomaku, sveža krv na stolici i prljanje veša. Stolica je suva i tvrda, često kao klikeri.

Čest je razlog poseta pedijatru - čak 3-5% od ukupnih pregleda. Smatra se da od 5-15% dece pati od opstipacije, najčešće se javlja u uzrastu od 2 do 4 godine života. Učestalo se isti problem nalazi kod nekog od članova porodice (kod 25-50% dece sa opstipacijom).

Frekvencija pražnjenja creva zavisi i od uzrasta deteta. Najviše stolica ima u novorođenačkom uzrastu, prosečno 4 dnevno. Taj broj se tokom odojčadskog perioda smanjuje, da bi se ustalio u uzrastu od oko 4 godine. Značaj otkrivanja i lečenja opstipacije kod dece je i u tome što se u oko 25% dece sa opstipacijom, problem nastavlja i u odrasloj dobi.

Često se kod dece sa zatvorom javljaju i analne pukotine (fisure) zbog napinjanja, uz to se javi i sveža krv na stolici, a defekacija postaje još bolnija i teža. Tada je potrebno nakon svake stolice oprati guzu mlakom vodom i bebi sapunom, dobro obrisati ubrusom i namazati kremom za ojede sa cinkom koji utiče na bolju epitelizaciju. Uveče namazati pantenolom spolja i blago prstom namazati i iznutra za oko 0,5 cm radi bržeg zarastanja fisure.

Ako opstipacija duže traje često je praćena sa nevoljnim ispuštanjem stolice zbog nagomilavanja sadržaja u crevima, koje deca zbog bola nikada ne isprazne do kraja. Postepeno kružni mišić na analnom otvoru slabi i ne može da zadrži stolicu koja tada izlazi nekontrolisano. Lečenje zavisi od uzroka i dužine trajanja opstipacije. Ako se dokaže da uzrok opstipacije nisu anomalije ili oboljenja creva, lečenje neće biti teško.

Treba korigovati ishranu i povećati unos tečnosti. Crevna peristaltika se može stimulisati i masažom stomačića u smeru kazaljke na satu, pokretima nogama kao kod vožnje biciklom. Tople kupke takođe doprinose opuštanju trbušnih mišića. Sok od šljive i zaslađen čaj od kamilice kod beba iznad 6 meseci takođe može biti veoma efikasan u poticanju peristaltike.

Ako zatvor duže traje i lečenje će biti duže i teže. Potrebno je povećati kretanje, u ishrani povećati unos vode i namirnica sa dosta celuloze (šljive, smokve, urme, kupus, kelj. mekinje, crni hleb, mineralna ulja). Postoje i laksativna sredstva koja se uvode po preporuci i pod kontrolom pedijatra. Takođe postoji i preparat na bazi makrogola-polietilen glikol, bezbedan i bez neželjenih dejstava, zadržava vodu u crevu i tako omogućava lakše pražnjenje.

Dete treba podsećati da prazni creva svakodnevno, bez pretnji i pritisaka. Ako postoji impakcija ili čep u crevu mogu se upotrebiti mikroklizme na bazi mineralnih ulja i sapunice ali ih treba upotrebljavati što ređe i isključivo po savetu pedijatra.

Važna je i edukcija roditelja za toaletni trening tj. uvođenje dnevne rutine podsticanja na pražnjenje creva, najbolje nakon obilnog obroka kada se crevo i samo pokreće. Kada se uspostavi normalno pražnjenje postepeno se snižava i doza leka. Nakon normalizacije stolice roditelji treba još najmanje 6 meseci da vode računa o redovnosti stolice, neupadljivo, bez pridavanja važnosti u očima deteta.

Kada se obavezno javiti pedijatru? Ako beba nema stolicu više od 10 dana, nervozna je, plačljiva i slabije prihvata obroke. Ako se primeti veća količina sveže krvi u stolici. Ako dete na napreduje u telesnoj težini, traži da jede, a nema stolicu duže od 7 dana. Ako nema stolicu duže od 14 dana, iako je sve normalno treba se javiti pedijatru.

Neefikasna creva...

Zatvor može biti posledica neke anomalije ili oboljenja creva, metaboličkih i hormonskih bolesti ili posledica nepravilne ishrane i smanjenog unosa vode. Zatvor se javlja zbog nedovoljne peristaltike creva. To se dešava zbog malog sadržaja u crevima, nedovoljnog za pokretanje peristaltike, kod dece koja uzimaju puno mleka, malo vode i nedovoljne količine čvrste hrane. Tada creva postaju spora, neefikasna i lenja. Kontrola pražnjenja stolice se kod deteta uspostavlja u uzrastu oko 18 meseci i pre tog perioda ne treba započinjati navikavanje na kontrolu defekacije, jer ono ne shvata šta se od njega traži.