B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ovčije boginje ili Varicella

autor: Dr Slavica Bekić | 05.04.2017
Ovčije boginje ili Varicella

Ovčije boginje su jedno od najčešćih zaraznih oboljenja kod dece. Javljaju se tokom cele godine, naročito brzo se šire u kolektivima kao što su vrtići i igraonice. Kod većine dece prolaze u vidu blage bolesti, mada su ponekad moguće i komplikacije.

Ovčije boginje izaziva virus iz grupe herpes virusa - varicella zoster virus. Prenosi se kapljičnim putem preko sekreta ždrela i nosa i direktnim kontaktom. Lako i brzo se prenosi sa deteta na dete. Obolelo dete je zarazno oko 2 dana pre izbijanja ospe, pa sve dok i poslednja promena ne bude u stadijumu suve krastice, obično 5 dana posle izbijanja. Inkubacija nakon ostvarenog kontakta sa obolelim traje od 7 do 28 dana, najčešće 14.

Prvo javljanje osipa je obično u kosmatom delu glave, zatim na vratu, iza ušiju, po telu i na ekstremitetima kao i na svim vidljivim sluzokožama, pa tako može da se vidi na najrazličitijim mestima kao što su genitalije, čmar, vežnjača, usna duplja i spoljni ušni kanal. Ospa je u početku sitna i makulozna da bi ubrzo za nekoliko sati porasla i prešla u fazu mehurića ispunjenog zamućenim sadržajem. Mehurić jako svrbi, puca, a za nekoliko dana sasušuje i prelazi u fazu krastice. Ospa izbija u nekoliko naleta uglavnom praćenih povišenom telesnom temperaturom.

Nakon otpadanja krastica, na njihovom mestu ostaju polja smanjene pigmentacije koja vremenom nestaju. Obzirom da “boginje” jako svrbe deca se češu pa se one lako inficiraju, dolazi do stafilokokne superinfekcije, a tako raščešane i inficirane ostavljaju dublje ožiljke. Ponekad bolest može da se iskomplikuje pojavom bronhitisa, upalom grla, pluća, meningitisom, prolaznom trombocitopenijom. Dijagnoza se u tipičnim oblicima postavlja lako, kliničkim pregledom i kontaktom sa obolelom osobom, a ako je klinička slika nejasna, potvrda bolesti se dobija laboratorijski, prisustvom antitela na virus varičele.

Lečenje nekomplikovanih varičela je simptomatsko. Ako telesna temperatura prelazi preko 38,5 stepeni snižava se antipireticima i rashlađivanjem. Postoje puderi i losioni kojima se mažu “boginje” u cilju smanjenja svraba i što bržeg sasušivanja. Potrebna je dobra higijena usne duplje i kože. Redovno tuširanje mlakom vodom ili ispiranje blagim rastvorom kalijum hipermangana. Posušivanje kože se vrši utapkavanjem mekanim peškirom, nikako trljanjem.

Iako se promene javljaju na koži i sluzokožama, virus putem krvi cirkuliše celim organizmom, te je bitno da dete dok traju boginje ostane kod kuće, miruje, uzima dosta tečnosti i redovne obroke u vidu lakše, kašaste hrane bogate vitaminima, koja ne bi iritirala sluznicu usne duplje. Ako pedijatar ustanovi da je bolest komplikovana nekom bakterijskom infekcijom, uključiće adekvatnu anti-bakterijsku terapiju. Kod dece sa imunodeficijencijom bolest protiče teško, te se kod njih primenjuje antivirusni lek aciklovir, koji ublažava simptome bolesti. Takođe postoji antivirusna vakcina koja se kod nas ne sprovodi rutinski.

Imunitet nakon preležane bolesti je doživotan.

Kako prepoznati prve simptome boginja?

Početak bolesti može biti potpuno netipičan za ovčije boginje bez ikakvih promena na koži i sluzokoži deteta. U određenom broju slučajeva infekcija kreće sa pojavom sekreta u nosu, bolom u grlu, kašljem čak i  povišenom telesnom temperaturom. Naravno najčešće dolazi do izbijanja ospe bez ikakvih propratnih simptoma.

U svakom slučaju, dete je potrebno da pogleda pedijatar, odredi dijagnozu i dalji tok lečenja. U nekim slučajevima kada to prdijatar odredi potrebni su i kontrolni pregledi u toku razlučitih faza lečenja infekcije. Ipak u većini slučajeva uz sve se završava lečenjemu kućnim uslovima, koje je pomalo dosadno i za dete i za roditelje.