B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Polazak u vrtić veliki korak u odrastanju

autor: Dr Slavica Bekić | 23.08.2017
Polazak u vrtić veliki korak u odrastanju

Septembar je mesec koji simbolizuje početak nove školske godine i polazak dece u vrtić. Nakon opuštenog letnjeg perioda, sa septembrom dolaze i mnoge brige. Pored brige o adaptaciji deteta na kolektiv tj. hoće li se uklopiti sa ostalom decom i vaspitačem, da li će dugo plakati i hoće li dobro jesti, javlja se i briga za zdravlje deteta i strah od čestih ponovljenih infekcija.

Ove brige su opravdane jer je polazak deteta u vrtić usko povezan sa pojavom čestih infekcija. Najčešće su to respiratorne i crevne infekcije i osipne bolesti. Ponavljaju se čak 7-9 puta godišnje i to je normalno u mlađem uzrastu.

Ovaj period učestalih, ponovljenih infekcija često traje i tokom cele prve godine boravka deteta u kolektivu. Što se ranije dete uključi u kolektiv, infekcije su češće, jer je njihov imunitet još uvek u razvoju a tek sa 12 godina dostiže kapacitet kao kod odraslih.

Ipak, pored opšte brige za decu jako je važna i roditeljska briga. Evo nekih preporuka kako roditelji mogu podstaći imunitet svoga deteta da brže reaguje i da se dete lakše izbori sa infekcijom.

Najprirodnije će se to postići pravilnom ishranom. Ona mora da bude bogata mineralima i vitaminima, a to se postiže svakodnevnim unosom, pre svega, svežeg voća i povrća. Tako npr. borovnica uništava bakterije, kajsija je bogata vitaminom A, a ima i antianemično dejstvo. Malina otvara apetit.

Beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo, čak šireg spektra i od penicilina, a najefikasniji je kada se konzumira sirov. Cvekla i pasulj su bogati gvožđem. Paradajz i banana su bogati kalijumom. Paprika i kupus su odličan izvor vitamina C. Crni luk i senf olakšavaju eliminaciju sekreta iz disajnih puteva.

Nutricionisti kažu da je voće najbolje davati deci između obroka, pola sata pre ili posle obroka. Izbegavajte da deci dajete koncentrovane slatkiše, šećer i gazirana pića jer slabe imuni sistem.

Pored ishrane, na poboljšanje kompletnog imuniteta mogu uticati i preparati na bazi prirodnih bakterija koje deluju na limfno tkivo u crevima (koje je i inače najveći proizvođač imuniteta u organizmu) i postoje već gotovi na tržištu (npr. ProbioKid immuno). Ako se pak ustanovi neki nedostatak vitamina ili se dokaže da je dete malokrvno, onda se to može korigovati dodatkom istog u vidu sirupa, ali pod kontrolom pedijatra. Takođe postoje i homeopatski lekovi koji deluju preventivno u borbi protiv infekcija. Naravno, uvek vredi ona stara izreka “čistoća je pola zdravlja”. Dobra higijena nosa, usta i ruku utiče svakako na smanjenje širenja infekcije među decom u kolektivu.

Predškolske ustanove posvećuju veliku pažnju zdravstvenoj zaštiti dece. Vodi se računa o dobroj higijeni osoblja koje učestvuje u nezi dece kao i prostora u kojem deca borave. Naročita pažnja se posvećuje principima zdrave ishrane. Pre polaska u vrtić sva deca budu pregledana od strane pedijatra. U cilju prevencije ponovljenih infekcija i širenja istih u vrtićima važi pravilo da deca nakon svake preležane infekcije, a pre ponovnog uključenja u kolektiv, moraju doneti pedijatrijski izveštaj da su zdrava.