B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zapušen nosić problem za celu porodicu

autor: Dr Slavica Bekić | 29.11.2017
Zapušen nosić problem za celu porodicu

Desi se često da novorođenče čim dođe iz porodilišta ima zapušen nosić, naročito ako je rođeno u toku zimskih meseci. Da li je to opasno i kako ga se rešiti, najčešća su pitanja roditelja.

Zapušen nosić predstavlja veliku poteškoću za dete jer ne može disati na nos, diše na usta, pa zbog toga prekida ishranu, a često i odbija tečnost, uznemireno je, bezvoljno, plačljivo i često se budi. Posledica disanja na usta pored ometanja ishrane je i sušenje disajnog puta, usnice su suve i ispucale, jezik je suv i obložen, a isto tako dolazi do isušenja i ostaih delova disajnog puta, kao što su dušnik i bronhije.

Najćešći uzrok sekrecije iz nosa je obična prehlada. Ona se javlja kako kod novorođenčeta, tako i kod veće dece. Što je dete mlađe, to je problem teži. Da bi se izbegle komplikacije i dalje napredovanje bolesti, nephodno je da roditelji redovno i pravilno sprovode toaletu nosa, te tako obezbede dobru prohodnost i strujanje vazduha u disajnom putu. Pored pravilne toalete nosa potrebno je povećati i unos tečnosti, kako bi došlo do razvodnjavanja sekreta i lakše eliminacije istog.

Najbolje je toaletu nosa sprovoditi fiziološkim rastvorom, 3 do 5 x u toku dana u zavisnosti od uzrasta deteta i količine sekreta.

Ispiranjem nosića fiziološkim rastvorom se mehanički odstranjuju potencijani infektivni agensi. Toaleta nosića je neugodna za bebu, a samim tim i traumatična za roditelje, ali je jako korisna za dete, pa je svakako treba sprovoditi redovno.

Toaletu nosa treba sprovoditi pre svakog obroka da bi odojče moglo lepo da sisa bez prekidanja, nikako ne neposredno nakon sisanja jer može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Prilikom sprovođenja toalete nosa dete treba da je u ležećem položaju sa glavom blago naniže i na stranu. Uvek se prvo ispira gornja nozdrva. U svaku nozdrvu se ubaci od 0,5 do 1 ml fiziološkog rastvora, zavisno od uzrasta. Potom se izvlači sekret pumpicama na vakuum ili sa nastavcima za usta ili usisivač. Između ispiranja dve nosnice napraviti pauzu od oko 30 sekundi. Ako se beba zagrcne, potrebno ju je podići, polako okrenuti napred sa glavicom lako zakošenom na dole.

Najbolje je da su pri sprovođenju toalete nosa angažovana oba roditelja kako bi se smanjila mogućnost povrede sluznice nosića zbog negodovanja i opiranja deteta.

Ako se ne eliminiše sekret, dete šmrkanjem uvlači infektivne agense iz nosa put trećeg krajnika, te dolazi do zapaljenja istog sa širenjem infekcije u ostale delove disajnog puta.

Bebe su podložne infekcijama gornjih disajnih puteva, jer su njihovi disajni putevi uski, mnogo uži nego kod odraslih, te se lako napune sekretom. Tada vazduh kroz njih ne može strujati kako je potrebno, pa beba otežano diše. Kijanjem beba eliminiše sekret iz disajnog puta i tako ga prirodno čisti. Ako izostane kijanje, sekret se zadržava, postaje gust, viskozan, lepljiv i ako dugo stoji predstavlja odličnu podlogu za razvoj infektivnih agenasa koji su prouzrokovači infekcija, kao što su upala uha, grla, nosa i sinusa kod starije dece.

Da se to sve ne bi desilo potrebna je brza i efikasna eliminacija sekreta iz nosa. Zato roditelji držite se onoga „bolje sprečiti-nego lečiti“ - čim primetite sekret u nosiću vaše bebe prionite na posao, ma koliko to bilo neugodno za bebu i za vas. Započnite sprovođenje eliminacije sekreta, jer to sprečava razvoj infekcije i daljih komplikacija za vašu bebu.