B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zaštita dečije kože u toku letnjih dana

autor: Dr Slavica Bekić | 26.07.2017
Zaštita dečije kože u toku letnjih dana

Leti smo više napolju, koža dece je nežna, mnogo je tanja od kože odraslih, a samim tim joj je smanjena zaštitna funkcija. To može da ubrza njeno oštećenje. Pod dejstvom Sunčevih zraka, naročito UVA i UVB, stvaraju se slobodni radikali koji dovode do oštećenja ćelija i genetskog materijala u njima (DNK).

Koža pamti, pa tokom života pod dejstvom drugih faktora tako mutirane ćelije se lakše transformišu u maligne i dovode do pojave karcinoma kože, mnogo češće nego ćelije koje nisu u detinjstvu pretrpele oštećenja.

Proizvodnja pigmenta kože (melanina) još nije uspostavljena, pa je i zbog toga smanjena zaštita od UV zračenja. Zbog svega toga je preporuka da se uvek kada je moguće izbegava direktno izlaganje dečije kože Suncu.

Sunčevi zraci prolaze i kroz oblake, reflektuju se od peska, vode i betona. UV zračenje je prisutno i u hladu. Zato uvek imajte na umu da je potrebno posvetiti posebnu pažnju zaštiti i nezi dečije kože. Pre svakog izlaganja Suncu, bilo da boravite na plaži, u vodi, pod suncobranom ili u dvorištu svoje kuće, dvadesetak minuta pre izlaska, još u sobi, najbolje je dečiju kožu namazati kremom sa visokim zaštitinim faktorom (SPF 30-50) proverenog proizvođača. Takođe obavezno proveriti da krema ne sadrži sastojak označen sa PABA, jer su mnoga deca osetljiva na njega.

Ako duže boravite sa detetom na Suncu potrebno je svaka 2h ponovo ga namazati kremom sa zaštitnim faktorom, kao i svaki put nakon izlaska iz vode. I naravno - najvažnija preporuka je da se izbegava boravak na Suncu u periodu od 11-17h kada je indeks UV zračenja najveći i najagresivniji.

Takođe treba nositi zaštitne naočare i šeširiće, a veoma je važno da se nakon izlaganja Suncu koža tretira kremama koje je obnavljaju, vraćaju joj vlažnost i elastičnost. To su uglavnom kreme na bazi pantenola, a takođe je dobro da sadrže sastojke koji deluju antiupalno (npr. aloe vera koja smanjuje crvenilo i otok), vitamine E, A, D i F koji deluju antioksidativo i neophodni su za saniranje nastalih oštećenja na koži.

Ako se i pored svih preventivnih mera dogodi da se nakon izlaganja Suncu koža zacrveni, da je otečena ili ima mehuriće, obavezno se posavetujete sa dermatologom i pedijatrom.

Kupanje u moru, reci i bazenima je dozvoljeno. Treba voditi računa da je voda čista i da nije hladna. Ukoliko primetite da dete u vodi drhti, da su mu usnice plave i da je kože naježena, vreme je da ga izvedete iz vode i umotate u mekani frotir da bi se ugrejalo.

Zatim je preporučljivo da se, nakon kupanja u moru, dete istušira slatkom vodom da bi se isprala so sa kože, a nakon izlaska iz bazena takođe jer je bazenska voda hlorisana, a to može da izazove oštećenja na nežnoj dečijoj koži.

Koža beba sadrži sve slojeve kao i koža odraslih, ali oni nisu dovoljno zreli i sposobni da se u potpunosti odupru svim izazovima u toku letnjeg perioda, pa tako mogu nastati oštećenja koja u odraslom dobu mogu da budu faktor rizika za razvoja karcinoma kože. Zbog svega toga je bitno da se od najranijeg uzrasta koža pravilno i redovno neguje i štiti.